16 травня – День вишиванки

 «Золотими промінцями на світанку
Привітало сонце неба голубінь.
Вишиваємо сьогодні вишиванку
Для нащадків, для майбутніх поколінь.»

(Г.Максимович)

Національний флешмоб — так можна назвати щорічний День вишиванки, коли тисячі українців зранку вбираються у вишиті сорочки і йдуть на роботу, навчання, у справах та на прогулянку, а також фотографуються та викладають світлини в соціальні мережі. У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Українська вишиванка — яскравий приклад і підтвердження цьому.

Це особливе свято було започатковано у 2006 р. за ініціативи студентки історичного факультету Чернівецького національного університету Лесі Воронюк, яка запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали й викладачі, а у подальшому і вся Україна. Дата завжди припадає на третій четвер травня. Цього року це буде 16 травня.

Свято — це можливість привернути увагу до символу національного єднання та гордості — Вишиванки! Кожна сорочка — це унікальний витвір, який об’єднує нас з нашим минулим та одночасно є символом сучасності.

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи.  Вишита сорочка — це не лише красивий предмет одягу, а й мистецтво, яке має в собі глибокий символізм. Кожному регіоні України притаманний свій візерунок та кольорова гамма, що дає можливість зрозуміти, де саме вишивалась сорочка. Крім того, вишиванка — це оберіг, і колір, форма, крій, матеріал, орнамент мають значення. Головних кольорів п’ять: білий, чорний, червоний, синій, жовтий. Традиційно малюнок вишивки не змінювався. Квітчастий фантазійний декор почав з’являтися лише в XX столітті.

16 травня ми зможемо згадати своє коріння та багату українську традиційну культуру. Вишиванка — це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українців. Крізь віки проніс народ любов до вишиванки та зберіг особливі традиції її створення.

«Укрпошта» до цьогорічного Дня вишиванки випускає нові марки. На них будуть традиційні візерунки вишивок Харківщини та кримських татар.

Пропонуємо нашим здобувачам взяти участь у вікторині та перевірити свої знання про вишиванки! https://forms.gle/con8KbYcWXnb6zgF6

Вітаємо!

 Олена Уварова,
к.і.н., доцентка кафедри суспільних наук ОНМедУ