«Герої не вмирають… ”

29 серпня 2024 року на кафедрі суспільних наук пройшов круглий стіл: «Герої не вмирають…» з нагоди відзначення Дня пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Захід модерувала завідувачка кафедри, к.філол.н., доц. Ольга Сікорська. Вона розповіла основні віхи подій 10-річної давнини, а також що День Пам’яті держава започаткувала в 2019 році для гідного вшанування військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які віддали життя за Україну, увічнення їхнього героїзму, громадянської відваги, стійкості та самовідданості.

Після вшанування пам’яті загиблих хвилиною мовчання, присутні заслухали дві доповіді.

К.політ.н., доц. Микола Кулачинський окреслив значення самоідентифікації у боротьбі за українську державність на різних етапах: від Богдана Хмельницького (середини XVII ст.) до часів Визвольних змагань 1917-1920-х рр. Також доповідач підкреслив значення і вплив загальносвітової політичної ситуації на розвиток і результати українського державотворення.

К.і.н., доц. Тетяна Подкупко окреслила основні проблеми висвітлення героїчних подій історії України під час повномасштабного вторгнення Росії на терени нашої Батьківщини. Також підняла складне питання увічнення імен Героїв в топоніміці Одеси.

Присутні представники різних кафедр ОНМедУ взяли участь в дискусії та обговоренні нагальних питань вшанування пам’яті Героїв, не лише 29 серпня, а постійно. Саме завдяки нашим захисникам ми працюємо, навчаємось, живимо! Герої не вмирають! Вічна слава і пам’ять!

Тетяна Леонідівна Подкупко,
кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних наук
Одеського національного медичного університету.