Відбулось засідання Вченої ради

15 вересня 2020 року відбулось засідання Вченої ради Одеського національного медичного університету. Воно пройшло в змішаному форматі з дотриманням усіх вимог карантинного режиму.

Засідання почалось з привітання ювілярів – ветеранів ОНМедУ: працівниці служби Вченого секретаря Скрипак Зинаїди Миколаївни, професора кафедри нормальної та патологічної клінічної анатомії Ситнікової Варвари Олександрівни та старшого лаборанта цієї кафедри Плетньової Анжели Іванівни. Десять співробітників університету отримали Патенти України.

В.о.ректора, професор Р.С. Вастьянов привітав колектив університету з початком нового навчального року, відзвітував за минулий рік, зробив короткий нарис перспектив та завдань на новий навчальний рік. Зокрема він наголосив: «Ми вступили з вами в новий навчальний рік 2020/2021, що знаменує 120-ту річницю життя та активної лікувальної, навчальної, наукової та суспільної роботи нашого славного університету! Багатосторонність, поліфункціональність, найвищий професіоналізм, повна самовіддача і людяність завжди були притаманні співробітникам і студентам ОНМедУ, його візитною карткою. Ми сьогодні робимо перший крок в 13-те десятиліття нашого життя, що, в першу чергу, потребує провести ретельний аналіз усього досягнутого і на його підставі намітити головні наші кроки в майбутнє. Мені приємно, що ми змогли у 2019/2020 навчальному році відновитися після втрати, завданої безвідповідальними рішеннями і діями попереднього керівництва МОЗу, змогли випустити студентів 6-го курсу з легітимними дипломами, успішно реалізували вступну кампанію 2020 року, яка дозволила набрати розумних абітурієнтів (нинішніх студентів) на бюджетну форму навчання. На цей рік ми отримали бюджет. Ми відновили імідж університету в очах сьогоднішнього керівництва країни і міністерства. Нашим досягненням ми вважаємо включення співробітників клінічних кафедр в програму E-Health, що дозволяє надавати медичну допомогу населенню міста і області. І найголовніше — ми зберегли в цілісності увесь наш колектив, умови його нормального робочого режиму. Керівництво університету не сумнівається в тому, що згуртований спільною ідеєю і єдиною метою наш колектив упевнено проведе навчальний рік, що розпочався».

Відповідальний секретар Приймальної комісії доцент Е. С. Бурячківський доповів про підсумки роботи Приймальної комісії університету з прийому студентів. На його погляд, незважаючи на стислі строки і завищені прохідні бали, вступна кампанія цього року пройшла на високому рівні, до нас долучилися багато талановитих студентів. Результати вступної кампанії для іноземців буде оголошено у листопаді.

Одним із найважливіших питань, винесених на засіданні Вченої ради — затвердження Положень про організацію виборів ректора ОНМедУ. Голова організаційного комітету з проведення виборів ректора професор Ф. І. Костєв доповів про результати першого засідання організаційного комітету і ознайомив членів Вченої ради з низкою положень, які розробив організаційний комітет, серед яких:

—  Про порядок проведення виборів

—  Про виборчу кампанію

—  Про організаційний комітет

—  Про обрання представників для участі у виборчій кампанії

—  Про обрання представників із числа студентів для участі у виборчій кампанії.

Вони одностайно були підтримані членами Вченої ради. Положення про обрання представників із числа студентів буде винесено на засідання Вченої ради після його розгляду на конференції студентського самоврядування.

В. о. проректора з науково-педагогічної роботи проф. О. А. Шандра запропонував призначити опонентів та рецензентів виконаних дисертаційних робіт, з кандидатурами яких ознайомив, утворити  разову спеціалізовану раду, призначити голову спеціалізованої ради. Усі пропозиції були затверджені Вченою радою.

Проректор з науково-педагогічної роботи професор В. Г. Марічереда доповіла про результати перевірки методичного забезпечення кафедр ОНМедУ згідно з наказом в. о. ректора Р. С. Вастьянова. Були виявлені деякі недоліки, які запропоновано проаналізувати протягом двох тижнів і усунути. Також адміністрація університету ініціювала запис навчальних відеолекцій для більш ефективної роботи в умовах дистанційного режиму.

Вчена рада підтримала 7 кандидатур, що їх висунули колективи кафедр на отримання вченого звання доцента.

Завершив засідання голова Вченої ради, академік НАМН України, професор В. М. Запорожан привітанням із початком навчального року і найкращими побажаннями всім співробітникам і студентам.