29 серпня — День пам’яті загиблих захисників України

Ця дата повертає у 2014 рік, коли була зафіксована одна з найкривавіших сторінок війни на Донбасі — Іловайськ. З середини серпня в місті точилися запеклі бої; 24–25 серпня українські батальйони потрапили в оточення. 28 серпня в результаті переговорів було прийнято рішення про виведення українських захисників через «зелений коридор». Але підступний і підлий ворог жорстоко обстріляв наші колони, які проходили цим «коридором».  Їхній шлях пролягав через соняшникові поля, і саме квітка соняха була останнім, що  встигли побачити військові. Тому, напоєна теплом рідної землі, вона  стала символом  цієї пам’ятної дати.

За офіційними даними, тоді загинули 366 воїнів ЗСУ, 429 — отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 — потрапили у полон.

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про встановлення цього пам’ятного дня, щоб назавжди закарбувати в  історії одну з найтрагічніших сторінок війни.

Рівно два з половиною роки на нашій землі точиться війна, ллється кров українських воїнів і не просихають сльози матерів.  Достеменно невідомо, скільки за цей час полягло  Героїв.  Але кожному буде надана вся наша шана і пам’ять.

Усі ми мріємо про завершення війни, коли Герої повернуться додому й обіймуть  своїх батьків, коханих і дітей. І це буде найщасливіший день в історії України.

Героям — слава!