В умовах техногенної катастрофи варто подбати про власну безпеку та запобігти виникненню епідемії гострих кишкових інфекцій

Надзвичайно великої екологічної шкоди для всієї території України 6 червня завдала руйнація Каховської ГЕС.

Ключовим екологічним наслідком підриву дамби стало зниження якості води та забруднення водойм на всій південній території України, адже тони побутових відходів, відходів руйнації та усього, що накопичувалося роками на узбережжі водосховища, потрапить у Дніпро, а звідти й у Чорне море.

Важливо пам’ятати, що в умовах техногенної катастрофи варто подбати про власну безпеку та запобігти виникненню епідемії гострих кишкових інфекцій. Для цього треба використовувати воду тільки з безпечних джерел! Необхідно утриматися від споживання неочищеної води з акваторії Дніпра та інших водойм на територіях, що найбільше постраждали від російського теракту на Каховській ГЕС (Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Дніпропетровська та Одеська області).

Це пов’язано з тим, що через затоплення полів, каналізаційних споруд, кладовищ та домогосподарств вода має високий рівень забруднення. Наприклад, у поверхневих водоймах вже зафіксовано значне перевищення мікробіологічних показників. Тому таку воду в жодному випадку не можна використовувати, оскільки це може призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій.

Важливо уникати:

  • купання у водоймах;
  • забору води для споживання та господарських потреб;
  • напоювання тварин;
  • вилову риби.

Від цього залежить здоров’я та життя ваші, а також ваших близьких!

Основна причина виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не дотримуються елементарних правил особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:

  1. Підтримуйте чистоту:
  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте та продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
  1. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами та обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.
  1. Ретельно готуйте їжу:
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше при 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте готову їжу.
  1. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
  • не залишайте готову їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
  1. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.