Реалії та перспективи міжнародної роботи ОНМедУ

 

28 січня відбулося чергове засідання Вченої ради ОНМедУ. З доповіддю «Реалії та перспективи міжнародної роботи ОНМедУ» виступив проректор з науково-педагогічної та міжнародної роботи, заслужений діяч науки і техніки України, д. мед. н., професор Тарабрін О. О.

«На моє глибоке переконання, міжнародна робота є вагомим показником освітнього і наукового рівнів університету. Вона включає в такі напрямки:

— міжнародні гранти та міжнародні договори;

— стажування в іноземних навчальних закладах або клініках, тренінги і навчання м/н рівня;

— лекції (вебінари), які були проведені іноземними вченими на кафедрі, а також лекції, прочитані співробітниками університету в рамках різних м/н заходів;

— наукові конференції міжнародного рівня, які організувала кафедра, і участь у м/н наукових конференціях за кордоном і в Україні;

— клінічні (або інші) дослідження, які проводить кафедра із зарубіжними (м/н) партнерськими організаціями;

— участь у конкурсах м/н рівня (наукових, спортивних тощо), у м/н програмах і нарадах;

— презентація ОНМедУ на науково-педагогічній арені; популяризація навчання в ОНМедУ серед абітурієнтів України та світу (виставки тощо);

— публікації наукових статей у зарубіжних виданнях або українських виданнях міжнародного рівня, у т. ч. внесених до баз Scopus і Web of Science. Публікації тез доповідей у збірниках іноземних конференцій або українських конференцій міжнародного рівня.

Додаткові показники активної та плідної міжнародної роботи вузу:

— індекс Хірша співробітників університету;

— робота в редколегіях і рецензування в зарубіжних виданнях;

— членство в м/н організаціях.

З грудня 2016 р. і донині співробітники ОНМедУ беруть участь у програмі безперервного медичного навчання і розвитку на базі онлайн-платформи інформаційного ресурсу «Британський медичний журнал».

У 2015 р. ОНМедУ став членом програми ERASMUS +. Це дозволяє бути партнером європейських університетів (33 країни-учасниці) для організації проектів мобільності студентів, а також для взаємного обміну студентами, викладачами і адміністративним персоналом за проектами міжнародної кредитної мобільності, організації спільних наукових і магістерських програм.

У рамках програми ЄС ERASMUS + планується протягом 2015–2020 рр. отримати фінансування для реалізації 135 тис. грантів кредитної мобільності.

Ми дійсно багато зробили для того, щоб вийти на міжнародний рівень і стати повноправними партнерами для багатьох зарубіжних медичних університетів, але, на жаль, не всі наші співробітники вважають, що показники міжнародної роботи визначають рейтинг ОНМедУ.

Проведений нами аналіз міжнародної роботи всіх кафедр і служб університету показав, що до визначеного терміну (кінець грудня 2018 р.) звіти здали із 66 кафедр тільки 30, а до кінця січня — ще 19; 17 кафедр досі про свою роботу нічого не повідомили.

Питання: або вони не проводять взагалі ніякої роботи, або не вважають важливим показником результат роботи кафедри у цьому напрямку!

І дарма. З цього року адміністрація університету перегляне ставлення до таких відстаючих кафедр! Поки що ми їм рекомендували активізувати як м/н роботу безпосередньо, так і налагодити постійний контакт із співробітниками м/н відділу для своєчасної подачі звітів.

Серед кафедр ОНМедУ, які проводять активну м/н роботу і при цьому якісно і відповідно до вимог складають звіти, хотілося б відзначити:

— кафедру внутрішньої медицини № 2 (зав. каф. доц. Штанько В. А., відповідальна — асистент Тофан Н. В.);

— кафедру педіатрії № 2 (зав. каф. проф. Стоєва Т. В., відповідальна — доцент Годлевська Т. Л.);

— кафедру акушерства і гінекології № 1 (зав. каф. проф. Гладчук І. З. відповідальна — асистент Каштальян Н. М.);

— кафедру акушерства і гінекології № 2 (зав. каф. проф. Зелінський О. О., відповідальна — доцент Шаблій Т. П.).

І наприкінці хочу відзначити: щоб міжнародна робота нашого університету проводилася на найвищому рівні, вважаю своєчасним створення міжнародного відділу ОНМедУ, метою якого стане об’єднання фахівців і відповідальних за міжнародну роботу в один структурний підрозділ для оптимізації їхньої діяльності. Створення міжнародного відділу дозволить структурувати міжнародну роботу, чіткіше розставляти завдання і пріоритети, а також здійснювати ефективний менеджмент».