День рідної мови в ОНМедУ

Солов’їну, барвінкову,
колосисту – на віки –
українську рідну мову
в дар мені дали батьки.

Берегти її, плекати
буду всюди й повсякчас,
бо ж єдина – так, як мати,
мова в кожного із нас!

 Оксана Забужко

Рідна мова — це знання і цінність кожного народу, які передаються з покоління в покоління. 21 лютого відзначався Міжнародний день рідної мови – свято, яке покликане нагадати про культурне розмаїття і багатомовність світу, а також про те, що люди мають право розмовляти у своїй країні рідною мовою. Українці століттями виборювали право говорити рідною мовою, і зараз ця боротьба продовжується.

Минулий тиждень здобувачі нашого університету брали участь у вікторині, розробленій викладачем кафедри суспільних наук Антоніною Ханецькою, із запитаннями щодо історії становлення цього свята та особливостей української мови. Вітаємо учасників, які надали всі правильні відповіді – Коваш Марина, Супрун Юлія, Михайлова Ярина, Криштофор Катерина, Доценко Вікторія, Новицька Анна, Мальков Едуард, Грицай Денис. Дякуємо всім, хто взяв участь і показав високі результати!

Окрім того, викладачі кафедри суспільних наук під керівництвом завідувачки, доцента Ольги Сікорської провели низку заходів з метою інформування про це свято. Здобувачі підготували доповіді і презентації, замислилися про важливість спілкування рідною мовою.

Активну участь у заходах взяли здобувачі-іноземці. Викладач Любов Нетребчук обговорила з ними скільки мов на світі (майже 7000!), чому так важливо зберігати мовне розмаїття, що таке рідна мова, чому важливо говорити рідною мовою. Здобувачі, з якими проводилась бесіда, родом із Марокко. Вони розказали, що вдома з батьками розмовляють марокканським діалектом арабської мови – деріжа, у школі вивчають арабську літературну мову, знають добре французьку. В їхньому мовному світі переплелися чудернацькими візерунками багато мов: арабська, берберська, іспанська, французька, англійська, а тепер завдяки навчанню в Україні додалася ще українська. Здобувачі відзначили, що сьогодні вивчати українську мову – це для них дуже важливо, бо вони підтримують український народ у боротьбі за свою свободу та існування.

Інформацію підготувала
доцент кафедри суспільних наук
Олена Уварова