Українська писанка – Берегиня роду!

Писанка писалася,
До сонця христувалася,
З молитви бабусі,
З-під пензля матусі,
Колір вибирала,
Вибирала вроду,
Українська писанка –
Берегиня роду.
Юлія Хандожинська

Сьогодні, 13 квітня 2023 року християни східного обряду відзначають Страстний Четвер. В народі його ще називають Чистим. В традиційній українській культурі в цей день була посилена Молитва, прибиралось в оселях, подвір’ях, до схід-сонця мились-умивались (очищаючи тіло і душу), дошивали святкове вбрання, завершували вишивання Великоднього рушника, пекли обрядові хліби – паски, розписували писанки… За народними повір,ями Писанки створені в Чистий Четвер мають особливу силу та енергію.

Саме писанкам було присвячено заняття на кафедрі суспільних наук (завідувачка к.філол.н., доц. Сікорська О.О.) з елективного курсу “Народна психологія” для здобувачів освіти групи ВК 110 першого курсу медичних факультетів. Було заслухано міні-лекцію к.і.н., доц. Подкупко Т.Л. про історію писанкарства, яке бере свій початок з давніх-давен. Найстаріші археологічні знахідки яєць з візерунками відносяться ще до доби Християнства. Писанки були оберегами, інколи їх виготовляли з кераміки, всередину клали камінчики, звуки мали відлякувати злі сили. Саме такі перші брязкальця іграшки-талісмани отримували немовлята в давнину. Ця традиція зберігалась донині – коли для новонародженого пишуть спеціальну писанку. Сам процес творення писанок не лише творчий, а й відповідальний – залежно від призначення писанки під час її розпису читаються певні молитви, пишуться спеціальні символічні зображення. Подарована дівчиною писанка в поливаний понеділок парубку могла натякнути на її почуття. Якщо кількість пелюсток квіток парна, або гілочок на древі життя, то дівчина висловлює свою симпатію. Якщо кількість не парна, то вона не хоче бути в парі з цим хлопцем. Писанки з побажаннями щасливої долі дарували Хрещені батьки, а натомість отримували писанки-побажання здоров’я і довголіття.

Оскільки українці належать до землеробської культури в писанках відзеркалився весь цикл сільськогосподарських робіт від засівання до збирання врожаю. Певні орнаменти пишуть для появи дощу під час посухи, або сонця щоб прогрілась Земля і був гарний врожай. Візерунки “вовки” або “зуби” мали б відлякувати шкідників тощо.

Подкупко Т.Л. продемонструвала різні орнаменти на прикладі власних писанок, а також писанок з родинної колекції.

Мартинюк Анастасія розповіла про власний досвід писання писанок. Це сімейна традиція дівчини. Її прабабуся Янко Галина Василіївна  з Киріївки на Житомирщині передала кілька писанок зроблених саме для сьогоднішнього заняття. Майстриня не тільки навчила онуку розпису, а й передає родинні секрети виготовлення природних фарб, особливостям писачків. Анастасія продемонструвала свої інструменти і цьогорічні роботи.

В наші буремні часи велике значення має виховання патріотизму та любові до власної Держави, Країни, історії, культури, традицій. Низький уклін Батькам, Бабусям і Дідусям які з раннього дитинства, в сім’ї закладають шану до свого, рідного, українського!

Тетяна Леонідівна Подкупко,
кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних наук
Одеського національного медичного університету.