В.о ректора Руслан Вастьянов: Продовження системної роботи — запорука сталого розвитку ОНМедУ

Шановний Валерію Миколайовичу,
Шановні члени Вченої Ради!

Структурними особливостями фізіологічної системи є її складові компоненти, постановка мети (мотивація для її створення) і обов’язкові міжкомпонентні з варіантами дублювання зв’язки. Я почав саме з такої постановки питання, оскільки переконаний, що Університет і ми з вами, його співробітники і численні його випускники, — є єдиною складною, дієвою СИСТЕМОЮ, для якої характерні всі названі мною вище особливості.
Саме системна особливість роботи всього професорсько-викладацького колективу, колективу клінік, допоміжного персоналу, студентів протягом останнього чверть столітнього відрізка часу дозволила нам успішно вирішувати питання — по мірі надходження — виживання медичного інституту, його відродження і сталого успішного всебічного перспективного розвитку університету.
Саме системна робота керівництва університету дозволила нам зайняти лідируючі позиції з багатьох напрямків: спочатку в країні, а після — і за кордоном, перейняти та імплементувати в своєму житті і роботі оригінальні нововведення провідних медичних університетів і клінік.
Відносно останнього мого слова — саме системна робота адміністрації університету на чолі з Валерієм Миколайовичем Запорожаном дозволила передбачити багато прийдешніх подій і включити в структурний склад університету його медичні клініки. Ми з вами розуміємо, наскільки важливим, принципово новаторським вийшов цей процес, який дозволив на якісно новій платформі і якісно іншому варіанті підійти до надання допомоги населенню міста, викладання медичних клінічних дисциплін безпосередньо в клініках і проведення наукових досліджень безпосередньо на місці лікування.
Саме системна робота керівництва університету дозволила нам з вами сьогодні перейти на викладання англійською мовою. Те, що ми стали перші в цьому аспекті в країні — вже набило оскому. Але іноземні студенти дозволили накопичити певний фінансовий запас, який також вдало був використаний керівництвом університету. Закупівлі нового обладнання, медичного інструментарію, медико-генетична лабораторія інституту трансляційної медицини. А соціальний ефект від такого рішення керівництва і його наслідки оцінити просто неможливо. Він — колосальний.
Шановні колеги, мені випала нагода знову виступити перед Вами напередодні закінчення дуже складного для нас періоду, протягом якого ми показали самі собі, жителям міста, всій країні, медичній громадськості, що у нас свій характер, що ми маємо свої цінності, що іуди та зрадники є для нас неприйнятними, що ми діємо пліч-о-пліч як одна команда ЗАВЖДИ!
Багатогранність, поліфункціональність, найвищий професіоналізм, повна самовіддача і людяність завжди були притаманні співробітникам і студентам Одеського національного медичного університету, його візитною карткою, що дозволяло нам реалізовувати намічене, з честю доводити свою перевагу на професійних полях діяльності, з упевненістю дивитися в майбутнє, обґрунтовувати концептуальні перспективи функціонування ВНЗ і своєю відповідальною працею демонструвати можливості їх реалізації.
До числа наших досягнень ми відносимо включення співробітників клінічних кафедр в програму E-Health, що дозволяє надавати медичну допомогу населенню міста і області.
До числа наших досягнень ми відносимо збереження всього колективу — раніше керівництво університету проводило робочі збори з колективами клінік, на яких наші колеги отримали переконливі словесні і пізніше реальні докази того, що жоден наш працівник не буде звільнений. Так воно й вийшло на ділі!
До числа наших досягнень слід віднести також налагодження професійних відносин з Міністерствами охорони здоров’я та освіти і науки, чому ми бачимо щоденні підтвердження. Міністр охорони здоров’я позитивно охарактеризував політику університету під час епідемії коронавирусной інфекції та надання професійної допомоги медичним організаціям міста та області.
До числа наших досягнень слід віднести нормальний робочий навчальний режим. За цими словами криється важкий і відповідальний труд співробітників університету. З березня цього року навчання переведено на дистанційний режим, що є серйозною перевіркою наших можливостей і потенційних резервів.
Все відмінно пам’ятають минулий рік, коли університет почав — крок за кроком, послідовно — відновлюватися після втрат, завданих безвідповідальними рішеннями і діями попереднього керівництва Міністерства охорони здоров’я. Це і відсутність бюджету, це і досить скорочений набір студентів, це і щоденне хвилювання з приводу можливих реальних силових дій опонентів, це, врешті-решт, і реальна шкода репутації університету в очах вітчизняної і міжнародної професійної громадськості … Це — умови, як в завданні з математики. — ВСЕ ЦЕ ТО, з чим ми з вами працювали протягом минулого навчального року. Додатково до цього нас з вами спіткала друга черга реформування медичної галузі, кричущим результатом якої була реальна загроза недопущення провідних висококваліфікованих медичних фахівців до виконання лікувальної роботи. Слід також нагадати пандемію коронавирусной інфекції, з якою світ і наші колеги зіткнулися в 2020 році, що призвело до суттєвих змін в нашій з вами діяльності. Крім цього, в спадок від часу і безвідповідальної політики керівництва МЗУ нас з докором зустрічали університетські та клінічні корпуси, будівлі та приміщення, що не були відремонтовані.
Умови досить непрості, що зажадало від керівництва, всіх співробітників університету та допоміжних структур значних зусиль з нормалізації внутрішньої і зовнішньої сторін багатогранної діяльності університету.
Скажу відразу: сьогодні можна відповідально і з гордістю за багатотисячний колектив нашого вищого навчального закладу констатувати, що університет не поплив за течією часу, нелегкого економічного становища галузі і країни в цілому, непомірних амбіцій політиків, а також зрадників і негідників, що до них приєдналися.
Переконаний і закликаю до цього весь професорсько-викладацький колектив: ми успішно впоралися зі складним завданням, ми з вами вистояли в складній боротьбі з Міністерством і внутрішніми ворогами. Залишається одне: з честю завершити розпочате — спокійно і з гідністю, властивим співробітникам Університету, обрати Ректора, кандидатура якого у нас одна. І вона є непорушною!
Не менш важливо: інтегральним і найважливішим показником нашого позитивного іміджу в очах нового керівництва країни і профільного міністерства стали низка наказів Міністра, якими підведена риска під нашими багатомісячними зусиллями з відновлення нормальної робочої діяльності та лікувальної роботи. У відповідь нашим недругам і політичним опонентам, що волали про те, що держава нібито втратила контроль над діяльністю одеського медина, Максим Степанов підписав наказ про призначення в.о. ректора університету, а трохи пізніше і наказ про проведення виборів ректора університету.
Непрофесійні, нікчемні, амбітні, дрібновласницькі, грубі й підлі дії опонентів, які загальмували поступальний рух багатотисячного колективу ВНЗ на багато місяців, отримали адекватну оцінку компетентного керівника МЗУ, за що ми висловлюємо йому щирі слова подяки.
Наша вдячність — не данина етикету! Колектив згуртувався перед обличчям зовнішньої загрози. Реальні успіхи за останні 8 місяців роботи підтверджують це!
Можна впевнено говорити про те, що професорсько-викладацький колектив університету впорався з серйозним викликом часу, про що сьогодні ще скажуть наші колеги. В цьому плані ми заявляємо свої наміри з діджиталізації навчального процесу і всіх видів діяльності університету, про що останнім часом говорить Валерій Миколайович Запорожан. Проект «електронна бібліотека» показав свою затребуваність, актуальність і своєчасність, що підтвердив час дистанційного навчання.
Шановні колеги! Ми вступили в 121-й рік свого розвитку. Восени університет проведе низку заходів, присвячених цій даті. Зазначу, що деякі кафедри вже організували і провели відповідні заходи: спільними зусиллями кафедр, очолюваних професорами Волошиної О.Б. і Шмакової І.П., була проведена науково-практична конференція, присвячена 120-річчю університету.
Професор Юшковська О.Г.
Кафедра патофізіології була однією зі співзасновників 8 національного з’їзду патофізіологів України, який ми присвятили 120-й річниці університету.
Розраховуємо на залучення в процес відзначення Ювілею ВНЗ співробітників інших кафедр, бібліотеки, студентів, всього професорсько-викладацького складу кафедр і клінік.
Шановні колеги! Вибори ректора — відповідальний захід, якому судилося підвести якісний підсумок всього нашого дворічного протистояння з нечесністю і некомпетентністю. Прошу Вас з належною участю і відповідальністю підійти до цього процесу.
Шановні колеги!
Тезово сформульовані мною завдання перед колективом ВНЗ і всім професорсько-викладацьким складом показують наш вектор розвитку, який був і буде спрямований в бік поліпшення умов праці співробітників, підвищення ефективності навчання, поліпшення лікування пацієнтів в клініках університету! Керівництво університету не сумнівається в тому, що для досягнення намічених цілей вами буде докладено всіх зусиль.
Ми віримо в те, що згуртований спільною ідеєю і єдиною метою наш колектив упевнено проведе виборний процес і в подальшому реалізує все намічене!
Дякую вам за увагу!