Богомолець: Супрун знищує український фармацевтичний ринок на догоду іноземним корпораціям

Перебування Уляни Супрун на посаді в.о.міністра охорони здоров’я суперечить Конституції України. Про це заявила глава комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець під час зустрічі з колективом Одеського національного медичного університету.
Згідно з Основним законом, міністром в Україні не може бути громадянин іншої країни. Крім того, законодавством заборонено виконувати обов’язки протягом двох років. «Вплив іноземних держав на суверенну країну знаходиться в різних площинах. Наприклад, у спробах зробити Україну ринком збуту медикаментів виключно іноземного виробництва, що знищує наш фармацевтичний ринок», – сказала Ольга Богомолець.
Вона нагадала, що профільний парламентський комітет чотири рази ініціював відставку Уляни Супрун через невідповідність займаній посаді і незадовільну роботу міністерства, визнану зокрема й Рахунковою палатою. Ольга Богомолець назвала непрозорим використання коштів на відправлення дітей за кордон на лікування, на виконання програми із боротьби з туберкульозом, проведення міжнародних закупівель. «Препарати приходять через 18-24 місяців після 100-відсоткової передоплати. Це мільярди гривень, які щорічно виводяться з країни. Економія міністерства ефемерна, люди вчасно не отримують медикаментів. Ідеться про онкохворих і людей із серцево-судинними захворюваннями», – зазначила глава комітету.
Водночас вона відмовилася коментувати поширену в ЗМІ інформацію про підготовку відставки Супрун. «Питання лежить у політичній площині… Є звернення до правоохоронних органів, судові позови й об’єктивна реальність. Які будуть ухвалені рішення, я не знаю».
Нагадаємо, раніше президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман заявив, що відставка в.о.міністра вже узгоджена Президентом і Прем’єр-міністром. «Те, що відбувається сьогодні в охороні здоров’я, серед колег – не тільки психіатрів – це жахливо, тому що вже доведені до межі нерви в багатьох», – заявив Глузман.