У період спалахів вірусних захворювань кожна людина повинна берегти свій імунітет. Це, в першу чергу, стосується жителів мегаполісів. Фахівці Одеського національного медичного університету підготували прості рекомендації з харчування в період карантину. Вони зміцнять захисні властивості організму і, за умови дотримання інших рекомендацій в частині особистої гігієни та ізоляції, допоможуть йому ефективніше протистояти інфекціям.
Всесвітня організація охорони здоров’я 11 березня оголосила спалах нового коронавируса COVID-19 пандемією. У світі заражені вже більше 400 тисяч осіб приблизно в 160 країнах, понад вісім тисяч людей померли.
У групі ризику — люди похилого віку. Їм для підтримки імунітету важливо зберігати в організмі необхідну кількість білка і вітамінів, пити більше рідини. Літнім людям не рекомендується часто вживати червоне м’ясо, але раз на тиждень воно повинно бути в раціоні. Бажано, щоб в раціоні також була присутня риба, морепродукти, птиця, молочні продукти. Карантин — час піклуватися про тих, хто більше за інших цього потребує. Тому переконайтеся, що у ваших бабусь, дідусів і сусідів похилого віку є все необхідне. Якщо немає — звільніть їх від необхідності виходити з дому і наражатися на небезпеку. Придбайте необхідні їм продукти і залиште біля дверей.
Зараз абсолютно для всіх настав час грамотно побудувати раціон, щоб зміцнити імунітет і уберегтися від хвороб. Необхідно планувати харчування таким чином, щоб у щоденному раціоні було все необхідне з різних груп продуктів. Ми закликаємо: не піддавайтеся загальній паніці і не скуповуйте гречку і консерви. Від консервів в принципі потрібно відмовитися: промислово перероблені продукти не мають поживної цінності. До споживання круп також необхідно підходити з розумом. Куштуйте їх не частіше 3-4 разів на тиждень, цього більш ніж достатньо. Пам’ятайте: крупи потрібно ферментувати. Для цього замочіть їх на ніч або витримайте у воді протягом чотирьох-шести годин. Так продукт буде краще засвоюватися і підтримувати мікрофлору кишківника. Крім того, вода «звільняє» крупи від фітинової кислоти, яка утримує і не дає засвоюватися таким потрібним нам фосфору, цинку, магнію і залізу.
Крім рафінованих продуктів уникайте цукру. Він негативно впливає як на проникність судинної стінки, так і на зростання бактерій, тому на час пандемії забудьте про солодкі напої і мінімізуйте споживання цукру, як і фастфуду або смаженої їжі.
Щодо білка тваринного походження, його кращим джерелом залишається м’ясо птиці. Два рази на тиждень його можна замінити яловичиною або телятиною. Тим, хто дотримується посту або вегетаріанської дієти, потрібно приділити більше уваги таким джерелам білка як бобовим, грибам, горіхам, авокадо в поєднанні з овочами, зеленню і універсальним кількістю фруктів.
Крім того, організму необхідні антиоксиданти. Щоб захистити клітини від ураження патогенним фактором, перш за все вірусом, необхідно підтримувати на високому рівні вітамін С: приблизно півтора грама на день. Наприклад, вітамін С повністю зберігається в квашеній капусті, його досить багато в зелених овочах і листових салатах.
Обов’язково потрібен цинк. Ним багаті зернові, морепродукти, а також джерела повноцінного білка, зокрема, м’ясо птиці. Цинк — це те, що зміцнює наш імунітет і допомагає тримати оборону.
Вітамін А та інші жиророзчинні вітаміни можна отримати з нерафінованих рослинних олій. Не треба зупинятися тільки на оливковій. Багато поліненасичених жирних кислот, особливо класу омега-3, містить лляна олія. Дві столові ложки олії на день, і ви забезпечені добовим запасом жиророзчинних вітамінів.
Якщо ви добре переносите часник і цибулю, споживайте із задоволенням — вони корисні для імунітету. Але не забувайте орієнтуватися на об’єктивні фактори, чи немає здуття або болю в животі, тощо. Часник містить природний антибіотик алліцин, а також сірку, що підтримує систему природної детоксикації на рівні роботи наших генів. Патологічні проміжні метаболіти не накопичуються і за допомогою часнику швидше виводяться з організму.
І, звичайно, пийте більше води. Від цього залежить не тільки швидкість метаболічних процесів, але й темпи детоксикації. З водою ми швидше виводимо з організму все, що накопичується.
Пам’ятайте, що не існує чарівної пігулки. Міцний імунітет — це результат нашого щоденного способу життя. Посилити його одними лише продуктами не можна. Здоровий спосіб життя — в першу чергу активний спосіб життя. Так, його складно дотримуватися в умовах карантину, мета якого, навпаки, знизити нашу мобільність. Якщо поблизу є парк або ліс, виходьте на прогулянки. Якщо немає — робіть щоденну зарядку. А також повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, регулярно провітрюйте приміщення, частіше мийте руки, зберігайте спокій і позитивний настрій. Стреси і хвилювання шкодять нашому імунітету. Будьте здорові!