«Більше книг – менше страху!»

«Більше книг – менше страху!» — саме ці слова викарбувані на пам’ятнику Читачеві (скульптор Михайло Рева) напроти Одеської національної бібліотеки. 25 вересня 2024 року виповнилося 195 років від дня заснування найстарішої книгозбірні Південної України. 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди цих свят 23–24 вересня 2024 року для здобувачів вищої освіти ОНМедУ першого та другого курсів медичного та фармацевтичного факультетів завідувачкою кафедрою суспільних наук Ольгою Сікорською і доцентом цієї ж кафедри Тетяною  Подкупко було організовано шість екскурсій до Одеської національної наукової бібліотеки.

Всіх здобувачів записали до бібліотеки і безкоштовно вручили читацький квиток (для когось він став першим в житті). Вони відвідали читальні зали: від головного до залу наукових працівників. Подивились на спеціальні бібліотечні меблі, виготовлені на початку минулого століття: шафи зібрані без цвяхів, стільці з різьбленнями, столи тощо. У відділі каталогів прослухали міні-лекцію про пошук і замовляння потрібних книг та періодичних видань. Ознайомились з тематичними і предметними каталогами, навчились ними користуватись. Екскурсоводи розповіли про історію становлення ОННБ з 1829 року, її теперішню будівлю, яка є пам’яткою архітектури і будувалась за кращими світовими зразками бібліотек у 1905-1907 рр.

Сучасна Одеська національна наукова бібліотека — це доступ до різноманітних баз даних, у тому числі й підписних, різноманітної наукової тематики. Для читачів є можливість на інтерактивних екранах розглядати, вивчати найдрібніші деталі з колекцій, гравюр, рукописів, рідкісних видань. Також є доступ до коштовних, підписних баз наукових видань з усього світу. Якщо є бажання, то в бібліотеці можна покращити свої знання іноземних мов. Тут діють різноманітні розмовні клуби. Двічі на тиждень у змішаному форматі українською, або англійською, або німецькою ви навчитеся висловлювати свої думки під час перегляду та  обговорення документальних та художніх стрічок, проведення мовознавчих вікторин, квестів тощо.

Як завжди з теплотою та цікавинками зустріли наших здобувачів у відділах Краєзнавства, Мистецтв, Рідкісних видань та рукописів. Співробітники довідково-інформаційного відділу запросили не лише користуватись багатою колекцією словників та енциклопедій, а і брати участь в наукових конференціях на базі ОННБ.

Під час екскурсій не було сигналів повітряної тривоги, що в наш час рідкість. Але якби були, то ми могли відвідати укриття ОННБ, частина з яких пам’ятають бомбардування і обстріли Першої та особливо Другої світових війн.

Екскурсія до Одеської національної бібліотеки – це занурення в чарівний світ різноманітних книжок і журналів, захват від продуманості й  функціональності архітектури  початку ХХ ст., захоплення натхненними і надихаючими працівниками на чолі з директоркою І. О. Бірюковою!

Тетяна Леонідівна Подкупко,
кандидат історичних наук,
доцент кафедри суспільних наук