Зустріч ректора ОНМедУ академіка Валерія Запорожана з першокурсниками

На початку нового навчального року ректор ОНМедУ академік Валерій Запорожан зустрівся з першокурсниками 2024 року. Ця зустріч викликала дуже велику зацікавленість у здобувачів, під час якої Валерію Миколайовичу було поставлено багато питань. Не на всі він встиг відповісти, пропонуємо відповіді на деякі з них.

  1. Чи є можливість, навчаючись в університеті, поїхати на навчання до університетів інших країн? До кого можна звернутися за консультацією?

Так, в університеті приділяється велика увага академічній мобільності. У всіх охочих є можливість поїхати на стажування до лікарень інших країн. Студенти проходять короткотермінові курси навчання в Лондоні, Відні, Севільї, Каунасі та інших містах світу. Також кожний має можливість поїхати на  міжнародні  тренінги, конференції, майстер-класи. Головне — ваше бажання вільно почувати себе у міжнародних проєктах та заходах.

Більш детальніше про академічну мобільність може розповісти мій помічник з міжнародних питань Ірина Савчук. ЇЇ кабінет № 7 знаходиться на вул. Ольгіївській, 13,  другий поверх.

  1. Що, на Вашу думку, потрібно зробити, щоб стати успішним лікарем?

Постійно навчатися, і робити це усе своє життя! Успішний лікар — це наполеглива праця, прагнення дізнаватися якомога більше, бажання щоденно  самовдосконалюватися. Сучасний лікар зобов’язаний постійно стежити за новими методиками, технологіями лікування, новими препаратами, обладнанням і застосовувати їх у своїй практиці. Самоосвіта та безперервний професійний розвиток — невід’ємні частини у формуванні статусу успішного лікаря! І як би високо вас не оцінювали, завжди майте мужність сказати собі: «Я знаю не все».

  1. Розкажіть, звідки Ви берете натхнення та сили для роботи.

Моя професія зі студентських років приносила мені надзвичайне задоволення. Це ж не робота, це — мистецтво! Воно насичує мене силами, думками, ідеями, які я реалізую в освітньому, лікувальному та науковому процесах. Мій рецепт від втоми і професійного вигорання — якщо хочеш отримувати задоволення від життя, роби те, що можеш робити краще за інших. І завжди роби це з любов’ю! Цей стан я називаю творчим куражем, тоді справа йде, дає реалізацію і задоволення. Великий заряд енергії я отримую від спілкування зі студентами і молодими викладачами. Молоді властиве новаторство та революційне мислення. В симбіозі з досвідом попередників відкриваються нові горизонти у медицині. А ще я з дитинства займаюся спортом. І досі у вільний час ходжу до спортивної зали університетського спортивного комплексу, тренуюся. Фізичні навантаження необхідні — теж поштовх для нових ідей.

  1. Я хочу окрім навчання вже почати наукову роботу. Чи є така можливість в університеті? Що я для цього маю зробити?

Це дуже добре. В університеті існує Студентське наукове товариство, проводиться активна робота. На кожній кафедрі працює науковий гурток. Ви можете приєднатися до будь-якого залежно від тематики, яка вас цікавить. На офіціальному сайті ОНМедУ у розділі «Наука» є сторінка СНТ, де ви можете отримати всю потрібну вам інформацію. Ще можете звернутися до декану свого факультету, який вам допоможе зв’язатися з активом СНТ.

  1. Чи можемо ми як студенти першого курсу відвідувати університетські клініки (наприклад, ходити на чергування) у вільний від занять час?

Навчання на першому курсі медичного університету є дуже складним. Багато  теоретичних предметів, які необхідно дуже добре опанувати, щоб стати  спеціалістом  високого класу. Щоденне відвідування лекцій, підготовка до занять вдома потребуватиме часу. Тому доцільніше почати працювати вже після другого курсу. Практика у вас буде успішнішою після  міцної теоретичної підготовки!

  1. З якого курсу розпочинається медична практика?

Медична практика розпочинається з другого курсу на клінічних базах кафедр, більшість з яких розташовуються в Університетській клініці на Тінистій або у Багатопрофільному медичному центрі на Пастера.

Подібні зустрічі першокурсників з ректором відбуватимуться і надалі. Якщо у вас є питання, які вас хвилюють і які ви хотіли б поставити ректору, прохання передавати їх письмово представникам Студентського самоврядування.