Підписання договору про співпрацю між ОНАХТ і ОНМедУ

 

7 липня 2017 року в Одесі – відбулося підписання договору про співпрацю між Одеською національною академією харчових технологій і Одеським національним медичним університетом. Метою створення і місією проекту є сприяння подовженню тривалості та підвищенню якості життя і харчування населення м. Одеси,  Одеського регіону та України.

Погіршення стану екології  в Україні, катастрофічне виснаження ґрунтів і мінеральних ресурсів за небаченої забрудненості поверхні Землі, інтенсивне зростання чисельності населення планети та розвиток науково-технічного прогресу протягом останніх років призвели до суттєвого погіршення харчового статусу населення України. Саме необхідність задоволення дедалі більших потреб людини призвела до змін у виробничих потужностях, техніці й технологіях, асортименті продукції, якості харчових продуктів. Раціони харчування для різних груп населення перестали відповідати вимогам нормального функціонування організму людини, що призвело до змін структури захворюваності населення. Спільна робота команди Одеського національного медичного університету та Одеської національної академії харчових технологій направлена на розробку рекомендацій щодо адаптації раціонів харчування до зміни факторів навколишнього середовища, побутових умов, потреб з урахуванням традиційних вподобань та рекомендацій вчених Євросоюзу.

З метою реалізації місії проекту планується створення загального інформаційного порталу (WEB-сайт,сторінка у «Facebook»,);

проведення заходів (консультації, навчання, майстер-класи) з питань  здорового харчування  («Клуб здорового харчування»);

проведення  громадських  акцій, компаній, спрямованих на інформування студентів, шкільної молоді, а також населення м. Одеси і Одеської області про якість сучасних харчових продуктів, особливості здорового харчування;

надання своєчасної та цільової інформації про ризики, пов’язані з неправильним харчуванням, безпекою харчових продуктів для всіх споживачів і для специфічних підгруп (алергіків, осіб, що не переносять  глютен, лактопродукти, тощо),

проведення заходів щодо зменшення соціального  тиску, особливо серед дітей, підлітків та студентів, який  пов’язаний  з рекламою специфічних продуктів харчування (чіпсів, кока-коли, продукції «fast-food» та ін);

розробка програми здорового індивидуалізованого харчування для мешканців Одеси.

Розвиток співпраці передбачує створення найближчим часом Наукового консорціуму та «Одеського медичного центру здорового харчування».